Pauluskerk

De Pauluskerk staat naast de Brink, midden in het centrum. Het is de kerk die je al van verre kunt horen omdat iedere kwartier het carillon klinkt en de klok slaat. In de zomermaanden worden er carillonconcerten gehouden en op afspraak met de beiaardier Bauke Reitsema is bezichtiging van de toren met carillon mogelijk.

Concerten
In de kerk worden met regelmaat concerten gegeven in verband met de goede akoestiek. Er vinden klassieke concerten plaats op zaterdagmiddag of zaterdagavond. De precieze data staan in de agenda van deze website. De Pauluskerk is ook te bezoeken in overleg met de koster.

Geschiedenis
De Pauluskerk was oorspronkelijk een katholieke kerk, de St. Nicolaaskerk, behorend tot de Paulusabdij in Utrecht. De toren dateert uit ca. 1300. Dat al voor die tijd een bedehuis op deze plaats stond, bewijst de doopvont die zeker 1000 jaar oud is. Tijdens een verbouwing in 1888 werd de helft van de doopvont gevonden. Alleen deze helft heeft midden voor de preekstoel gestaan tot 1975. Tijdens opgravingen werd het ontbrekende deel gevonden en de doopvont tot een geheel gerestaureerd. De kerk is tijdens zijn bestaan vele malen vergroot en verbouwd.

Koninklijke bank
In de kerk bevindt zich de ‘Koninklijke bank’ die in opdracht van Koning-Stadhouder Willem III in 1674 werd geplaatst. Op de bank ligt de Statenbijbel die prins Hendrik (de Zeevaarder) kreeg aangeboden van het kerkbestuur ter gelegenheid van zijn vijftigste verjaardag. Prins Hendrik, zoon van kroonprins Willem II en Anna Paulowna, werd op 18 juli 1820 in de Pauluskerk gedoopt.

Bezichtiging Pauluskerk: op afspraak via 035-5417950.
Bezichtiging van de toren met carillon: op afspraak via 035-5421365.

Adresgegevens

Brink 2
3743 EC  Baarn
tel: 035-5417950
Routeplanner

 

Geef uw mening

Mijn waardering

Er zijn momenteel nog geen reacties.

VVV

Bezoek onze VVV Vorstelijk Baarn voor wandel- of fietsroutes, informatie over de vele bezienswaardigheden, fietsverhuur en diverse arrangementen.

Arrangementen

Reserveer vandaag nog online.

Ik wil de regio in

Bezoek de plaatsen in de regio.

Beeldbank

Download en deel de highlights van Vorstelijk Baarn.

Agenda

Vorstelijk Baarn op Facebook

Vorstelijk Baarn op Twitter