Baarnaars & Oranje

Paleis Soestdijk werd permanent bewoond toen Prinses Juliana, later Koningin, en Prins Bernhard er na hun huwelijk in 1937 hun intrek namen. De band tussen Baarn en de Oranjes bestaat echter al sinds 1815, toen Koning Willem II Paleis Soestdijk – in die tijd nog een jachtslot – cadeau kreeg voor zijn heldhaftige optreden tegen de Fransen. 

“Koningin Juliana kwam graag in het centrum van Baarn. Daar deed niemand ingewikkeld over. Dat is volgens mij wel typisch Baarns: het bijzondere en gewone gaan hier hand in hand”, aldus Jan Altenburg, directeur van Paleis Soestdijk. 

Hoe dan ook, ontmoetingen met het koningshuis leverden altijd bijzondere verhalen op. Zo kon het gebeuren dat je geheel onverwacht iemand van het Koninklijk Huis, inclusief marechaussee in burger die een oogje in het zeil hield, in de Laanstraat tegen het lijf liep. Het verhaal gaat bijvoorbeeld dat Koningin Juliana, gekleed in mantelpak en beladen met boodschappen, bij de lokale boekhandel binnenstapte. Ze is op zoek naar een boek voor Willem- Alexander die bijna jarig is. De ietwat nerveuze medewerker maakt samen met de koningin een keuze en pakt het boek in. Met haar hand al aan de deurklink stelde de medewerker haar nog zijn laatste prangende vraag: “Mevrouw, waar zal ik de rekening heen sturen?” Waarop zij antwoordde: “Ach, stuurt u hem maar naar mij.” 

Ook de plaatselijke banketbakkerij keek niet meer vreemd op bij koninklijk bezoek. Prins Bernard had bijvoorbeeld een bijzonder verzoek: of de banketbakker de vermaarde Panda-cake kon namaken, waarmee het werk van het Wereld Natuur Fonds werd gesteund. Het enige aanknopingspunt was een stukje cake in de vriezer van Soestdijk. De kok ging ermee aan de slag. Maar telkens als de prins een cake had gekocht, kreeg de bakker weer nieuwe instructies. Dan moest-ie wat zoeter of juist niet. Dat ging zo door tot vlak voor het overlijden van de prins. 

Adresgegevens

Amsterdamsestraatweg 142
3744 AA  Baarn
Routeplanner

 

Geef uw mening

Mijn waardering

Er zijn momenteel nog geen reacties.

VVV

Bezoek onze VVV Vorstelijk Baarn voor wandel- of fietsroutes, informatie over de vele bezienswaardigheden, fietsverhuur en diverse arrangementen.

Arrangementen

Reserveer vandaag nog online.

Ik wil de regio in

Bezoek de plaatsen in de regio.

Beeldbank

Download en deel de highlights van Vorstelijk Baarn.

Agenda

Vorstelijk Baarn op Facebook

Vorstelijk Baarn op Twitter