De oorsprong van Baarn

We gaan duizenden jaren terug in de tijd. Al vanaf 8000 tot 4500 v. Chr.
heeft de mens zich in de omgeving van de Eem, de rivier waar Baarn aan ligt, opgehouden. Dat blijkt uit archeologisch onderzoek.
 De Eem bood verbinding met de zee, de oeverlanden waren geschikt voor het vee en in de hoger gelegen gebieden was je veilig voor het zeewater. Dijken waren er natuurlijk nog niet. Bovendien leverden de bossen meer dan voldoende brand- en timmerhout. 

Rond 1500 telde Baarn negenhonderd inwoners. Echte groei ontstond tussen het einde van de achttiende eeuw en circa 1830. Toen telde Baarn zo’n 1800 inwoners. Er kwamen spinscholen en fabrieken, waaronder patisserie De Ruyter aan de Brinkstraat, die met de fabricage van de vermaarde gestampte muisjes begon.

Pas na de totstandkoming van de spoorverbinding met Amsterdam in 1874 volgt de ontwikkeling van een agrarisch naar een karakteristiek villadorp. Baarn kwam in trek als zomerverblijf bij rijke regenten en kooplieden die hier weelderige buitens en jachthuizen bouwden. Ook het toerisme neemt dan toe. Tijdens het interbellum kreeg de middenstand een sterke impuls en kwam ook de sociale nieuwbouw van de grond.

In onze tijd wil Baarn vooral een aantrekkelijke woonplaats met moderne voorzieningen zijn, maar wel met behoud van de oude charme. Op dit moment telt Baarn ruim 24 duizend inwoners. 

Adresgegevens

Stationsplein
3743 KM  Baarn
Routeplanner

 

Geef uw mening

Mijn waardering

Er zijn momenteel nog geen reacties.

VVV

Bezoek onze VVV Vorstelijk Baarn voor wandel- of fietsroutes, informatie over de vele bezienswaardigheden, fietsverhuur en diverse arrangementen.

Arrangementen

Reserveer vandaag nog online.

Ik wil de regio in

Bezoek de plaatsen in de regio.

Beeldbank

Download en deel de highlights van Vorstelijk Baarn.

Agenda

Vorstelijk Baarn op Facebook

Vorstelijk Baarn op Twitter